Ráadás kirándulás 06.21

 

Herend és a balatoni gyöngyszemek: Balatonfüred és Tihany

Indulás: 7.30 (egész napos program)

 

 

Herend

   

Kirándulásunk első állomása a világhírű Herendi Porcelánüzem, ahol nem csak a porcelánkészítés rejtelmeit ismerhetik meg, hanem akár festőecsetet ragadva saját kreativitásukat is próbára tehetik. Megcsodálhatják a Porcelánművészeti Múzeum állandó gyűjteményes és minden évszakban megújuló időszakos kiállításait, melyek ismertetik a manufaktúra fejlődéstörténetét. A porcelán világában tett kirándulást követően vásárolhatnak a Viktória Márkaboltban és élvezhetik az Apicius Kávéház vendéglátását. További információ: http://herend.com/

 

Balatonfüred,Tihany

Egy igazi magyaros csárdaebédet követően egy kikötőbe vezető rövid séta keretében ismerkedünk az egyik legnépszerűbb balatoni várossal, Balatonfüreddel. A várost számtalan kulturális értéke és gazdag szabadidős programkínálata tette az egyik legvonzóbb turisztikai célponttá. A pár perces sétát követően hajóra szállunk, hogy közelebbről is megillatoljuk a magyar tengert. További információ: https://balatonfured.hu/

Fél órás hajókázás után érkezünk a Tihanyi félsziget ékkövéhez, Magyarország kétségtelenül egyik legszebb városához, ami olyan különlegességeiről híres, mint a tihanyi visszhang, az Ófalu, a Barátlakások és a Tihanyi Bencés Apátság. A félsziget legfőbb látványossága a közel ezer éves Bencés Apátság, a díszített barokk templommal, a XI. századi altemplommal és I. András király kriptájával. A szerzetesi jelenlét pedig még különlegesebbé teszi az Apátsági Múzeum amúgy is felejthetetlen élményt nyújtó kiállítását. A múzeum különleges értéke a kőtár, de időszaki egyházművészeti, képzőművészeti kiállításokat is rendeznek itt. Az épület nevezetessége az is, hogy az utolsó magyar királyi pár, IV. Károly és felesége, Zita királyné itt töltötték utolsó magyarországi napjaikat 1921. október 26-tól 31-ig, mielőtt Madeira szigetére száműzték őket. A szobák, melyeket a királyi pár használt, ma a múzeum részeként megtekinthetők. Az Apátsági Múzeumban látható a barokk templom restaurált kórusa és sekrestyéje. Bemutatják a templom faragott berendezését és a karzatot, amit Stuhlhof Sebestyén (1723 k. -1779) készített.

Érdekes látnivaló lehet a barátlakások megtekintése is. Az Óvár keleti oldalában, a sziklafalban a XI-XIV. század között ortodox görög szertartású remeték vájták ki celláikat, kápolnájukat és ebédlőtermüket keleti típusú laura-rendszer szerint. Ez a Kárpát-medencében, sőt Közép-Európában az egyetlen, aránylag épségben maradt remetetelep. Az Apátság és a Múzeum meglátogatása után szabadidő keretében sétálhatnak az Ófaluban és kis szerencsével akár részesei lehetnek a több millió levendula virágzását ünneplő rendezvénysorozatnak.

 

További információ: http://www.tihanyiapatsag.hu/Tihanyi_Bences_Apatsag.html

 

A program egy gyors vacsorával zárul, majd 19 óra körül indulunk vissza Mosonmagyaróvárra.

 

Plenáris előadások

 

Dr. Nagy István

országgyűlési képviselő, címzetes egyetemi docens

 

 

1967. október 6-án született Újfehértón. 1992-ben agrármérnöki diplomát szerzett a Pannon Agrártudományi Egyetemen, Mosonmagyaróváron. 1996-ban mérnök-tanárként végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Természet- és Társadalomtudományi Karán. 2007-ben a Nyugat-Magyarországi Egyetem, Ujhelyi Imre Állattudományi doktori iskolájában PhD fokozatot szerzett. Oktatásban eltöltött ideje meghaladja a 20 évet. 1993-1994 mérnök-tanár a Veres Péter Mezőgazdasági Szakközépiskolában, állattenyésztéstant és takarmányozástant oktatott, illetve kinevezett egyetemi oktatóként Sertéstenyésztéstant (1994-2000), 2000-től Nyúl- és prémes-állattenyésztést és Méhészetet. Mosonmagyaróvár polgármestere volt 2010 és 2014 között. 2013-tól az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának tagja. Hivatásos vadász, Aranykalászos méhészgazda és a Magyar Méhészek Egyesülete Mosonmagyaróvári Szervezetének alapító elnöke. Nős, két gyermek édesapja.

 

Az előadás témája

Az informatikai technológia fejlődése immár elérte a mezőgazdaságot is. Ma már olyan módszerek állnak a rendelkezésünkre, amelyekről korábban nem is álmodtunk. Századunkban a természeti erőforrások megőrzése, a környezet védelme, a felelős fenntartható gazdálkodás, a mezőgazdaság és a vidék fejlesztése egymástól elválaszthatatlan, egyre inkább felértékelődő, nemzetbiztonsági jelentőségű feladat. A felmérések azt mutatják, hogy az élelmiszerek iránti igény folyamatosan növekszik. 2050-ben várhatóan több mint 9 milliárd ember táplálását kell a világ mezőgazdaságának megoldani. Egyes prognózisok szerint csak a globális húsfogyasztás szintje 40%-kal nő 2030-ig. Ez a mai termelési szint további növelését igényli. Gondoljunk bele, milyen terhelést jelent ez a talaj és a környezet számára. A magyar mezőgazdaság sikere azon múlik, tud-e alkalmazkodni a változó feltételekhez és meg tud e felelni az új kihívásoknak. Ehhez elengedhetetlen az agrár-digitalizáció, a legkorszerűbb számítástechnikai eljárások, a precíziós gazdálkodás átvétele, minél szélesebb körű alkalmazása. A számítógép-vezérelte mezőgazdasági gépek segíthetik a termelőket abban, hogy felvegyék a versenyt a fejlett gazdaságokkal, minél gazdaságosabban, jobb és megbízhatóbb minőségben termeljenek. Nem túlzás azt állítani, hogy korszakhatárhoz érkezett a magyar agrárium.

 

 

Győrffy Balázs

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, országgyűlési képviselő

 

 

1979-ben született Pápán. Felsőfokú tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi, valamint Állam- és Jogtudományi Karán végezte. 2006 őszéig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal veszprémi kirendeltségének munkatársa volt. 2006-2014 között szülőfaluja, Nemesgörzsöny polgármestere volt. 2007 óta a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke, 2009-2017 között a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének alelnöke. A 2010-es és a 2014-es országgyűlési választásokon is parlamenti mandátumot szerzett. 2013-tól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Gyakorló gazdálkodó, családi gazdaságában szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik. Nős, egy gyermek édesapja.

 

Az előadás témája

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2014. október 1-től látja el az Országos Szaktanácsadási Központ feladatait. A NAK engedélyezi, értékeli a szaktanácsadói tevékenységet,  vezeti a szaktanácsadói névjegyzéket, szervezi a szaktanácsadók kötelező és a támogatott szaktanácsadáshoz szükséges képzéseit, továbbá ellátja a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság (NATaB) titkársági feladatait. Mindemellett külön kft megalakításával, 2018. február 1-től elindítottuk a NAK szaktanácsadási szolgáltatását, amelynek keretében mintegy 70 fős szaktanácsadó-hálózat segítségével a NAK immár közvetlenül is részt vesz a gyakorlati tanácsadásban is. Az előadás során a felsorolt koordinációs tevékenységekkel kapcsolatos tapasztalatokról kapnak információt a jelenlévők, illetve megismerhetik a NAK jövőbeli fejlesztési irányait is.

 

 

Prof. Dr. Neményi Miklós

MSc: Mech. Eng.,  PhD, DSc: Agr. Engineering

 

 

Széchenyi István Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Biológiai Rendszerek és Élelmiszeripari Műszaki Tanszék, Mosonmagyaróvár

 

Az MTA doktora 1994-től. Egyetemi docensi kinevezést kap 1987-ben, megbízzák a Műszaki és Környezettechnikai Tanszék vezetésével. 1987-ben 1 hónapot, 1988-ban egy szemesztert tölt a Stuttgart-Hohenheimi Egyetemen vendégoktatóként ill. - kutatóként. 1991-ben 1 évig, 1992-ben fél évig vendégprofesszor a Wilhelmshaveni Jade Műszaki Főiskolán. Oktatási terület: Áramlástan (Folyadékok mechanikája), Reológia és Környezetszimulációs technika. 1996-ban egy szemesztert tölt vendégprofesszorként a Müncheni Műszaki Egyetem Mezőgazdasági és Kertészeti Karán, Freisingben. 1997-ben a Yale Egyetem (USA, CT) nemzetközi szemináriumán előadást tart, elnyeri a Széchenyi Professzori Ösztöndíjat és megbízást kap az Agrárműszaki Intézet megszervezésére és annak igazgatói feladatainak ellátására. 1996-2000: a PATE Professzorok Tanácsának elnöke. 2000 októberétől elnöke a Nyugat-Magyarországi Egyetem Habilitációs Bizottságának ill. a Mosonmagyaróvári Kar Doktori Tanácsának. A European Society of Agricultural Engineers (EurAgEng, Mezőgazdasági Mérnökök Európai Társasága) alelnöke 2006 és 2010 között. A Columbia Egyetem Szennyezés és Vízkészlet szemináriumának társelnöke több mint 10 évig, szerkesztőbizottsági tagja a Biosystems Engineering c. tudományos folyóiratnak 14 évig (Közép-Európából egyedül). A Bécsi Műszaki Egyetem vendégelőadója.

Vezetője a "Biológiai anyagok energiatakarékos és minőségmegőrző szárítása, tárolása és feldolgozása" és a „Termőhelyspecifikus, precíziós növénytermesztés műszaki feltételrendszere” c. PhD alprogramoknak. A mosonmagyaróvári Rotary Club alapítója. Vezetésével több, mint 20 PhD hallgató védte meg témáját sikeresen.

 

 

Az előadás témája

Létezhet-e fenntartható mezőgazdaság a mesterséges intelligencia korában?
Az oktatási és tanácsadási tevékenység kihívásai

A mezőgazdaságban végbemenő intenzív digitalizációs folyamat elemzésekor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a sok, alig egy évtizeden belül várhatóan bevezetésre kerülő ember nélküli rendszer számos jelenlegi munkahely megszűnését fogja eredményezni. Igaz, hogy ezek újak, de számuk, az aktuális helyzethez viszonyított arányuk nagyon alacsony lesz. A legtöbb mai tizenéves olyan munkahelyen fog dolgozni, amely ma még nem is létezik, sőt még a nevét sem tudjuk. Ugyanakkor az ember nélküli növénytermesztés feltételei egyre inkább fejlődnek. Hogyan tudunk felkészülni erre a kihívásra? A gazdáknak minden bizonnyal még inkább részt kell venniük a továbbképzésben, mint valaha. Nagyon fontos felismerni, hogy a technikai információtechnológia mellett a biológiai ismereteket is mélyíteni kell.

A digitális mezőgazdaság lehetővé teszi, hogy a termelési intenzitás növelése mellett a fenntarthatóság is fennmaradjon. Korábban az intenzitás növelése és a fenntarthatóság ellentétes fogalmak voltak.

A döntéshozatali folyamatnak hét lépése van: 1) a probléma vagy lehetőség azonosítása, 2) az alternatív megoldás azonosítása, 3) minden adat és információ összegyűjtése, 4) az alternatívák elemzése a döntéshozatalhoz, 5) a döntés megvalósítása, 6) a döntés eredményének nyomon követése, 7) felelősség vállalása a döntésért. Az alapvető kérdés az, hogy milyen feladatokat tudunk mi elvégezni a döntéshozatali folyamat során, és mit hagyjunk a mesterséges intelligenciára.

 

 

 

Kísérőszemély program

 

 

2018.06.17. vasárnap

Vezetett városnézés Mosonmagyaróvár történelmi belvárosában

17.00- kb. 18.30

 

 

Mosonmagyaróvár története több mint 2000 évre tekint vissza. Már a római korban őrhely a limes mentén Ad Flexum néven. Moson és Magyaróvár 1939-ben egyesült, s a már 1905-ben Magyaróvárhoz csatlakozott Lucsonnyal együtt alkotják a jelenlegi várost.

Az óvári vár a római település maradványaira a 13.-ik században ráépített és többször átalakított, szabálytalan négyszög alaprajzú épület. 1818-ban Albert Kázmér szász-tescheni herceg, Mária Terézia Habsburg uralkodó veje agrár-felsőoktatási intézményt alapított az épületben. Ennek jogutódja a vár épületében található Széchenyi István Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar.

A Deák téren áll az 1744-ben emelt Nepomuki Szent János szobor, a város egyik jelentős barokk emléke. A téren található az egy emeletes Habsburg főhercegi kastély, mellette látható Habsburg Frigyes padon ülő szobra.

A Fő utca ékessége a Cselley-ház, a gótikus jegyeket is viselő épületben a Hansági Múzeum ipartörténeti kiállítása, a Gyurkovics gyűjtemény, dongaboltozatos pincéjében pedig római kori kőtár látható.

A Cselley-háztól a Városház utcán át jutunk a város sétálóutcájára, a Magyar utcára. Itt áll a XVIII. században épült Szent Gotthárd plébániatemplom. Altemploma Habsburg Frigyes és felesége temetkezési helye.  A templom mellett látható Szent László szobor közadakozásból készült 1993-ban.

 

2018.06.18. hétfő

Egész napos kirándulás Győrbe

Indulás: 8.30

 

Csodás történetekkel átszőtt városnéző séta, melynek során Győr legértékesebb gyöngyszemeit ismerhetik meg. Barangolunk a barokk belváros szűk utcácskái és gyönyörű terei között, legendákat hallgatva és a középkor nyomait kutatva. Látogatást teszünk a Székesegyházban és megtekintjük a Szent László hermát is, ami Magyarország 3. legnagyobb szakrális ereklyéje. Gyönyörködhetünk a város panorámájában a Kilátótorony tetejéről és kis szerencsével a Városháza Dísztermébe is feljuthatunk. Igazán tartalmas program Győr 7 csodájával és egy kis meglepetéssel.

A vezetett program után délben menüebéd fröccskóstolóval, majd pedig szabadidő vásárlásra illetve a város egyéni felfedezésére.

Visszaindulás Mosonmagyaróvárra várhatóan 16.00 órakor.

További információ: http://turizmus.gyor.hu/cikk/latnivalok_a_belvarosban.html;  http://turizmus.gyor.hu/

 

 

2018.06.21. csütörtök

Ráadás kirándulás (egész napos)

 

Herend és a balatoni gyöngyszemek: Balatonfüred és Tihany

Indulás: 7.30

 

Herend

Kirándulásunk első állomása a világhírű Herendi Porcelánüzem, ahol nem csak a porcelánkészítés rejtelmeit ismerhetik meg, hanem akár festőecsetet ragadva saját kreativitásukat is próbára tehetik. Megcsodálhatják a Porcelánművészeti Múzeum állandó gyűjteményes és minden évszakban megújuló időszakos kiállításait, melyek ismertetik a manufaktúra fejlődéstörténetét. A porcelán világában tett kirándulást követően vásárolhatnak a Viktória Márkaboltban és élvezhetik az Apicius Kávéház vendéglátását. További információ: http://herend.com/

Egy igazi magyaros csárdaebédet követően egy kikötőbe vezető rövid séta keretében ismerkedünk az egyik legnépszerűbb balatoni várossal, Balatonfüreddel. A várost számtalan kulturális értéke és gazdag szabadidős programkínálata tette az egyik legvonzóbb turisztikai célponttá. A pár perces sétát követően hajóra szállunk, hogy közelebbről is megillatoljuk a magyar tengert. További információ: https://balatonfured.hu/

Fél órás hajókázás után érkezünk a Tihanyi félsziget ékkövéhez, Magyarország kétségtelenül egyik legszebb városához, ami olyan különlegességeiről híres, mint a tihanyi visszhang, az Ófalu, a Barátlakások és a Tihanyi Bencés Apátság. A félsziget legfőbb látványossága a közel ezer éves Bencés Apátság, a díszített barokk templommal, a XI. századi altemplommal és I. András király kriptájával. A szerzetesi jelenlét pedig még különlegesebbé teszi az Apátsági Múzeum amúgy is felejthetetlen élményt nyújtó kiállítását. A múzeum különleges értéke a kőtár, de időszaki egyházművészeti, képzőművészeti kiállításokat is rendeznek itt. Az épület nevezetessége az is, hogy az utolsó magyar királyi pár, IV. Károly és felesége, Zita királyné itt töltötték utolsó magyarországi napjaikat 1921. október 26-tól 31-ig, mielőtt Madeira szigetére száműzték őket. A szobák, melyeket a királyi pár használt, ma a múzeum részeként megtekinthetők. Az Apátsági Múzeumban látható a barokk templom restaurált kórusa és sekrestyéje. Bemutatják a templom faragott berendezését és a karzatot, amit Stuhlhof Sebestyén (1723 k. -1779) készített.

Érdekes látnivaló lehet a barátlakások megtekintése is. Az Óvár keleti oldalában, a sziklafalban a XI-XIV. század között ortodox görög szertartású remeték vájták ki celláikat, kápolnájukat és ebédlőtermüket keleti típusú laura-rendszer szerint. Ez a Kárpát-medencében, sőt Közép-Európában az egyetlen, aránylag épségben maradt remetetelep. Az Apátság és a Múzeum meglátogatása után szabadidő keretében sétálhatnak az Ófaluban és kis szerencsével akár részesei lehetnek a több millió levendula virágzását ünneplő rendezvénysorozatnak.

További információ: http://www.tihanyiapatsag.hu/Tihanyi_Bences_Apatsag.html

 

A program egy gyors vacsorával zárul, majd 19 óra körül indulunk vissza Mosonmagyaróvárra.

 

Konferencia program

 

  

 

 

2018.06.17.  vasárnap

15.00-18.00 Regisztráció
14.00-17.30 IALB vezetőségi ülés
17.00-18.00 Városnézés Mosonmagyaróváron (opcionális)
19.00-22.00 Üdvözlőest / köszöntők (opcionális)  
     
   

2018.06.18.  hétfő

8.00-9.00 Regisztráció  
9.00-9.30 Megnyitó / köszöntők  
9.30-10.00 Plenáris előadás 1.  
10.30-11.00 Plenáris előadás 2.  
11.00-11.45 Plenáris előadás 3.  
13.15-14.45 Workshopok 1. (párhuzamosan)  
 
 1. Helyi termék, önszerveződő termelői közösségek a Szigetközben (német nyelven) A Workshop betelt. Kérjük ne regisztráljon!
 2. Ökotudatos termelés (magyar nyelven)
 3. Smart Farming (angol nyelven) A Workshop betelt. Kérjük ne regisztráljon!
 4. Bemutatóhelyek, mintagazdaságok, oktatóhelyek, duális képzés (magyar nyelven)
 5. Tejtermelés, tejfeldolgozás (német nyelven)
 6. Szaktanácsadók új szerepköre (német nyelven) A Workshop betelt. Kérjük ne regisztráljon!
 7. Szaktanácsadói kompetenciafejlesztés training csoportos (T-Group) módszer alkalmazásával (magyar nyelven)
 8. ESEE workshop (angol nyelven)
 9. YEUFRAS fiatal szaktanácsadók workshopja / 1. rész (angol nyelven)
 15.15-16.45 Workshopok 2. (párhuzamosan) 1. Helyi termék, önszerveződő termelői közösségek a Szigetközben (magyar nyelven)
 2. Ökotudatos termelés (német nyelven) A Workshop betelt. Kérjük ne regisztráljon!
 3. Smart Farming (magyar nyelven)
 4. Bemutatóhelyek, mintagazdaságok, oktatóhelyek, duális képzés (angol nyelven)
 5. Tejtermelés, tejfeldolgozás (magyar nyelven) TÖRÖLVE!
 6. Szaktanácsadók új szerepköre (angol nyelven) A Workshop betelt. Kérjük ne regisztráljon!
 7. Szaktanácsadói kompetenciafejlesztés training csoportos (T-group) módszer alkalmazásával (angol nyelven)
 8. ESEE workshop (német nyelven)
 9. YEUFRAS fiatal szaktanácsadók workshopja / 2. rész (angol nyelven)
 
 19.00-24.00 Gálavacsora / köszöntők (opcionális)  

   

+ 2018.06.18. hétfő / Kísérőszemély program: Kirándulás Győrbe (opcionális)

     

2018.06.19.  kedd

8.00-18.00  SZAKMAI TANULMÁNYUTAK - egész napos program (opcionális)  
  
 1. Helyi termék, önszerveződő termelői közösségek a Szigetközben (HU/ENG)
 2. Ökotudatos termelés/ Ökoturizmus (HU/DE)
 3. Hagyományos és innovatív borászatok (HU/ENG/DE)
 4. Smart farming - Intelligens rendszerek a mezőgazdaságban (HU/ENG)
 5. Lovasturizmus, lótartás (HU/ENG)
 6. Vidéki niche-termékek, szolgáltatások (HU/DE)
 7. Bemutatóüzemek, oktatóhelyek (HU/ENG)
 8. Tejtermelés, tejfeldolgozás (HU/DE)
 
   

2018.06.20.  szerda

8.30-9.30 Workshop összefoglalók, poszterszekció megnyitása  
9.45-10.45 Poszterszekció (csak angolul)  
11.00-12.30 (párhuzamos programok)  
 

IALB közgyűlés

EUFRAS konferencia / 1 (plenáris előadások)

SEASN meeting - SEASN Agenda

 
12.30-13.00 Konferencia zárása  
14.00-16.00 IALB vezetőségi ülés  
14.00-17.00 EUFRAS konferencia / 2 (workshop)  
     

+ 2018.06.21. csütörtök

Ráadás kirándulás: Herend és Balaton / Balatonfüred, Tihany (opcionális)

 

 

Szponzorok / Sponsoren / Sponsors